I flera veckotidningar så belönas vardagshjältar varje vecka. De får ett smycke eller något annat litet tecken på att de är uppskattade. Många gånger så har de varit till stöd eller hjälp för någon annan person. För det är trots allt det som en hjälte handlar om. Någon som hjälper andra. Det allra största du kan göra för att hjälpa andra är att rädda deras liv. 

När ditt hjärta stannar har du inte många minuter på dig innan det är för sent. Hjärträddningen måste komma igång med en gång, helst inom några sekunder. Annars är risken att dö stor, men också att följderna blir svåra och långvariga. Så om någon kan HLR så är det verkligen en hjälteinsats. Här har du chansen att rädda någons liv på allvar. 

Vikten av att kunna HLR

Hjärt-och lungräddning är en konst som de flesta kan lära sig. På sina håll har olika organisationer besökt skolorna och lärt ut det till ungdomarna. De är ju många gånger tillsammans, långt bort från alla vuxna. Så om något händer är det viktigt att de kan hjälpa sina kamrater. Minst lika viktigt är det för så många vuxna som möjligt att lära sig tekniken. HLR utbildning räddar liv. För du vet aldrig när det kan hända någon i din närhet. 

En del personer är i farozonen. Bland dem hör rökare och överviktiga. Om du har högt blodtryck kan det också vara farligt. Men faktum är att vem som helst kan drabbas av hjärtstopp. Du kan ha ett genetiskt fel eller någon sorts sjukdom som ingen känner till. Även barn får hjärtstopp, ibland helt apropå. Det är svårt att förutspå och när det sker så är det bråttom. Lär dig hjärtstarta och rädda ett liv. 

På flera arbetsplatser har det blivit norm att lära sig HLR. Minst en på varje avdelning, och gärna så många som möjligt. En del tar en instruktörskurs och kan sedan i sin tur lära ut det hela. Det tar inte alls så lång tid att gå en kurs, och de är inte heller dyra. Så egentligen finns det ingen anledning till att inte lära sig något så viktigt som hjärträddning. 

1634-2

Rädda liv genom att inte ge upp

När någon får hjärtstopp så gäller det att komma igång med räddningen så fort som möjligt. Sedan kan du bara hoppas på att ambulansen kommer inom kort tid så att de kan ta över. Men i verkliga livet kan det ta lång tid innan kvalificerad personal anländer på plats. På flera ställen kan det vara mer än 20 minuter innan ambulansen når fram till sin destination. Ett antal orter har så gott som ingen sjukvård alls, ett ganska vanligt problem i glesbygden. 

Med andra ord gäller det att fortsätta med HLR utan att ge upp. Det har hänt att någon fått göra flera hundra kompressioner innan syrgas och maskiner kommit fram. Men när du sedan kan krama om patienten som fullständigt återhämtat sig så är det värt ansträngningen. Framför allt så inser du mer än någonsin hur viktigt det är att verkligen lära sig tekniken. Aftonbladet skriver här om en riktig HLR-hjälte. Det är inte fråga om supermänniskor utan helt vanliga personer som räddar livet på en medmänniska. Tack vare att de reagerat snabbt och kommit igång med HLR.

Bli en hjälte när du minst anar det

Det är inte alla som gått kursen, men som lärt sig HLR ändå. Kanske inte helt och fullt, vilket naturligtvis är det bästa. Men i alla fall tillräckligt för att göra en skillnad i någons liv. För att verkligen kunna hjälpa alla är kursen ett måste. Gärna flera stycken, eller i alla fall en uppdatering varje år. Idag är det ett krav för de som jobbar med barn, något som flera föräldrar har välkomnat. Men även föräldrarna och andra personer borde satsa lite extra på första hjälpen. 

Om du skulle hamna i en situation där någon får hjärtstopp ska du inte tänka efter allt för mycket. Bara börja göra det du fått lära dig eller sett andra göra. Det är bättre att inte göra det så bra än att bara stå och titta på. Till och med på platser med mycket folk kan det ta allt för lång tid för kvalificerad sjukpersonal att nå fram. Tänk om det hänger på dig att en person överlever, det är något du aldrig kommer att glömma. Expressen skriver här om hur känslan av att rädda liv är unik.

1634-3

Hjärtat är nyckeln till allt

Utan ett hjärta som slår regelbundet så ligger du illa till. För det är det här lilla organet som pumpar ut syreladdat blod till hela kroppen. Så gott som alla funktioner är beroende av att hjärtat fungerar. Men framför allt är det hjärnan som lider ifall blodet slutar cirkulera. Den klarar sig inte många sekunder innan det börjar leda till skador. Det är bland annat därför som du ska sätta igång med HLR så fort som möjligt, så att hjärnan ska få sitt syre. 

I Sverige finns det ett register där man antecknar alla fall av hjärtstopp, både de som sker på sjukhuset och de utanför. Sedan används den här informationen för att forska. Läkarna försöker komma på vad som förorsakar hjärtstopp, för då kan du också förebygga det. Samtidigt så är de olika metoderna för att rädda liv en vanlig fråga som de tar upp. Hela tiden så försöker de ge ännu mer effektiva råd för att så många som möjligt ska klara sig. 

Det finns också ett annat register där du kan välja att registrera din hjärtstartare. Då är det lätt att snabbt hitta den närmaste startaren vid ett nödfall. Alla offentliga byggnader har en eller flera hjärtstartare och många företag har tagit efter. Det räknas idag som en del av den grundläggande utrustningen för första hjälpen. Något som du gärna bör ha hemma också. Ett alternativ kan vara att gå samman med grannarna och se till att alla vet var hjärtstartaren finns och hur den ska användas. 

Livet som hjälte

Det är ganska självklart att hjältestatusen inte är det viktigaste i sammanhanget. Istället handlar det om att rädda liv. Du känner dig glad på ett alldeles speciellt sätt efteråt, även om det kan vara lite ruskigt medan det pågår. För att du ska klara dig så väl som möjligt är det viktigt att träna ordentligt. Det ska sitta på hjärnbarken så att du kan göra det utan att tänka efter allt för mycket. Om du skulle tveka eller känna dig osäker kan nödtelefonisten vägleda dig. De kan till och med ge instruktioner till någon som aldrig gjort HLR förut. Men det är bra mycket bättre när patienten behandlas av någon som tagit sig tid att gå kursen.