1649-1

Datorer kan driva dig till vansinne. Det finns flera roliga anekdoter om hur folk reagerar när datorn inte fungerar som den ska. Mycket beror naturligtvis på okunskap. Experterna är inte redo att skjuta sönder tangentbordet, utan de vet exakt vad de ska göra. Det samma gäller när du förlorar data. För en lekman så kan det verka som att allt är borta och livet är slut. För specialisterna så är det en utmaning som de gärna tar sig an.

Det finns mycket du kan göra för att undvika problem. Ibland är det användarens fel att saker försvinner. Du kanske är för snabb med att klicka på radera. Eller så har du glömt bort den där så viktiga detaljen med att alltid backa upp din information. En del är inte tillräckligt försiktiga med vilka sajter de besöker och får med sig ett virus. Orsakerna kan vara många men det viktiga är att allt inte är kört. Det finns hopp när världen runt omkring dig kraschar. 

När allting bara blir svart

Det är vanligt att förlora information på grund av ett mänskligt fel. Du klickar på fel knapp eller något liknande. Men minst lika ofta så är det hårdvaran som strejkar. En dator kan gå sönder och när hårddisken kraschar så kan det se ut om att allting är fast där inne. Men det är när allting blir svart som du ska kontakta experterna. Framför allt ska du inte börja skriva eller försöka göra något själv, för då kan du verkligen förlora allt. Du kan klicka här om du vill veta mer. 

När du förlorar viktig information så är det lätt att gripas av panik. Av någon konstig anledning så verkar många tro att datorer är eviga. Men precis som alla andra maskiner så är de begränsade. Vid en viss tidpunkt så börjar de att gå sönder. Skillnaden med många andra elektroniska enheter är att det verkligen är allvarligt när en dator kraschar. Du har ju precis allt där inne, både privat och på jobbet. Så det gäller att få god hjälp att återställa din data. Läs mer om IBAS.

Samma princip gäller för mobiltelefoner och kameror. Eftersom du kan spara så mycket information nu för tiden på ett litet minneskort så kan det lätt bli allvarligt när enheten går sönder eller skadas. Bara en sådan sak som att spilla kaffemuggen över datorn, vilket inte alls är ett otänkbart scenario. De flesta är ganska oförsiktiga med elektroniska apparater, kanske för att de är så vanliga. För bara 40 år sedan hade så gott som ingen mobiltelefon. Idag kan även dagisbarn hantera plattor och andra enheter. 

1649-2

Fiska efter information

Du vet att det finns där någonstans. Men det verkar som att det försvunnit, trots att det bara gömt sig riktigt väl. Istället för att leka kurragömma för att hitta fram till din information så kan du direkt ta positiva steg för att få den tillbaka. Vissa saker kan du göra själv. Det finns bra mjukvara som löser problemet. MacWorld skriver i denna artikel om ett lysande verktyg för hårddisk recovery. Det kan dock bero på vad problemet är och hur det uppstått. 

Många gånger så tjänar du på att vända dig till experterna. Problemet är nämligen att det går att radera information permanent. Det är ju en annan tjänst som du betalar dem för, när du vill att något ska försvinna för alltid. Så om du börjar göra saker med din dator och något går fel så kan inte ens proffsen fiska fram din information. Om den försvunnit permanent så har den. 

På TV ser det så enkelt ut att knäcka koder och dra fram saker som folk trodde de raderat. I verkliga livet är det också relativt lätt för den som kan sitt yrke, och som har de rätta verktygen. Men det finns gränser för vad de kan göra. När du lämnar in datorn så ser de först på den, och avgör sedan om de kan ta sig an fallet eller inte. Och har du klickat på fel ställe så kan datorn ha skrivit över den information som du egentligen ville ha. 

Ingen kan leva utan datorer

Det finns folk som försöker leva utan moderna, teknologiska hjälpmedel. Ofta så begränsar de även sin konsumtion av energi och vatten. Det är inget fel med det, men du måste verkligen tro på saken för att klara av det. De allra flesta har inte sådana åsikter, utan omfattar det stora utbud som du har idag. Det innebär inte att du är en slav under teknologin, utan helt enkelt att du inser vad som är praktiskt. 

Denna tendens att göra allting digitalt har fört med sig nya regler, arbetsmetoder och potentiella problem. Tidigare så var du tvungen att byta band i skrivmaskinen, eller se till att arkivet alltid hölls uppdaterat. Nu för tiden så är det bläcket i skrivaren som kan ta slut, eller så är det hårddisken som kan krascha. Men precis som det alltid varit så kan du förhindra att större problem uppstår genom att ligga steget före. 

1649-3

Som en övergång mellan det gamla och det nya brukar det finnas broar. När något börjar bli gammalt så kommer det ett program eller maskin som förvandlar informationen till det nya formatet. Du kan till exempel få dina gamla VHS filmer omvandlade till digitalt format, en liten fil där du kan se allt som tidigare tog upp flera hyllmeter av plats. TechWorld skriver i en artikel om hur du räddar din gamla hårddisk. 

Leva med digitala hjälpmedel

Det gäller alltså att inte ge upp så fort du stöter på ett hinder. Har du en gammal fil eller tejp av något slag så går det att modernisera den. Informationen är inte förlorad bara för att datorerna har fasats ut och nu kallas för retro. Istället kan du rädda din hårddisk och föra över allting till ett nyare format. Som kanske blir gammalt efter några år. Utvecklingen går framåt med sjumilastövlarna på. Den är så snabb att det kan vara svårt att hinna med. 

Samma sak gäller om du av andra orsaker har svårt att hitta fram till din information. Det är inte hela världen om du klickar på fel ställe. Du kan få tillbaka din data, allra helst med hjälp från experterna. De kan fiska fram saker nerifrån djupet av en hårddisk, från ställen du inte ens visste existerade. Ibland klarar inte ens de av att återställa informationen, men det är ganska ovanligt. Det allra bästa är att vara försiktig, men det är inte alltid tillräckligt. Då är det skönt att ha någon att luta sig på, eller ett program som återställer allt som det var.